Annonce

Hypnotisk hjælp

Af Bobby Zachariae professor, cand.psych., dr.med.

Hypnose kan være en hjælp under et rygestop. Du kommer i en trancetilstand, hvor hypnotisøren fortæller, at du mister lysten til at ryge, og at det smager grimt. Men det er dog ikke alle, der har lige let ved at blive hypnotiseret.

Ligesom visualisering kan hypnose anvendes i forbindelse med rygeafvænning. Når klienten er i hypnose, kommer han eller hun i en eller anden grad af trancetilstand, som øger modtageligheden for tanker og ideer som hypnotisøren foreslår. Hypnotisøren kan derefter for eksempel fortælle, at næste gang klienten tænder en cigaret, vil der opstå en følelse af ubehag og manglende lyst til at ryge.

Hypnose er bedre end ingenting

Lysten til at ryge har vist sig at være ret vanskelig at behandle. Undersøgelser peger på, at cirka 25 procent af deltagerne i forskellige rygeafvænningsbehandlinger har succes med at forblive røgfrie efter seks til tolv måneder. Dagbladsannoncernes tilbud om rygeafvænning med hypnose består som regel i en enkelt behandling af en halv times varighed. Undersøgelser har vist, at sådanne behandlinger virker for mellem 15 og 25 procent af deltagerne. En gennemgang af 59 videnskabelige undersøgelser af forskellige rygeafvænningsmetoder peger på, at hypnose har en effekt. Men der er ikke dokumentation for, at hypnose skulle virke bedre end andre rygeafvænningsmetoder.

Modtagelig over for hypnose

I hypnose vil mange beskrive, at deres opmærksomhed indsnævres, at "tingene sker af sig selv", at de har lettere ved at komme i kontakt med deres følelser, og at de har mere tydelige forestillingsbilleder. Under hypnose er man mere modtagelig for det, hypnotisøren siger og foreslår, og det er bl.a. vist at psykoterapi udført i hypnose er mere effektiv end psykoterapi uden hypnose. Ikke alle har lige meget gavn af hypnose, da nogle mennesker tilsyneladende er lettere at hypnotisere end andre. Endnu ved man ikke præcis hvorfor, men det hænger formentlig sammen med individuelle forskelle i hjernens måde at fungere på. Personer, der er lette at hypnotisere, er ofte særligt gode til at påvirke deres oplevelser og sansninger. De kan komme i en trancetilstand, hvor de er særligt påvirkelige af hypnotisørens instruktioner og forslag. Eksempelvis kan højt hypnotiserbare personer påvirke deres smerteopfattelse i en sådan grad, at man har kunnet foretage kirurgiske indgreb med hypnose som eneste bedøvelse.

Ingen regler

Der mangler endnu tilstrækkeligt med videnskabelige undersøgelser, der vil kunne pege på, om nogle personer kan have særlig gavn af hypnose som rygeafvænning, og om metoden er mere effektiv, hvis den anvendes i kombination med andre teknikker. På denne baggrund må de 90 procents succes, som mange hypnotisører annoncerer med, efter al sandsynlighed betragtes som overdrevet. Modsat en række andre lande, eksempelvis Australien, findes der i Danmark endnu ingen regler for, hvornår man må kalde sig hypnotisør. Hypnose udføres derfor af både sundhedsfaglige professionelle, for eksempel psykologer, læger og tandlæger, og af selvlærte hypnotisører. Her bør man bemærke, at mens sundhedsprofessionelle der arbejder med hypnose udover en relevant sundhedsfaglig uddannelse som regel har gennemgået en uddannelse i anvendelse af hypnose og er underlagt deres fags etiske regler, gælder dette ikke de selvlærte hypnotisører.

Sidst opdateret: 25.02.2019