Annonce

Rygning er en fast del af hverdagen

Af Merete Strømming cand.psych.

Hvis du bruger rygning som en måde at markere, at nu afslutter du noget for at gå over til at lave noget nyt. Så er det en god idé at finde en ny "pauseknap", inden du kvitter tobakken.

Rygning er ofte en fasttømret del af daglige rutiner og aktiviteter. Det er med til at skabe sammenhæng i hverdagen. Det er en god understregning af overgange mellem forskellige gøremål. Rygning kan markere begyndelse og afslutning på aktiviteter i løbet af dagen. Hermed er rygning med til at gøre hverdagen mere overskuelig ved at opdele dagligdagen i mindre enheder. Der ryges på bestemte tidspunkter, i bestemte situationer eller i forbindelse med bestemte gøremål. For eksempel hver gang man kommer hjem fra arbejde, når der er et skift i aktivitet, når man er færdig med aftensmaden, når man skal begynde på dagen, og inden man henter børn. Kort sagt, inden man går i gang med noget nyt.

Når du holder op

Hvis du har "brugt" rygning på denne måde, skal du, når du holder op med at ryge, finde nye måder at skabe sammenhæng og overskuelighed i hverdagen på. Find en ny måde at markere skift mellem dine daglige aktiviteter. Nogle bruger kaffe, små pauser og bestemte rutiner, når de skal i gang med noget.

Tilbage til oversigtsartikel

Læs mere om RYGESTOP

Sidst opdateret: 29.02.2012