Annonce

Positive og rare følelser

Af Merete Strømming cand.psych.

For mange er det en hyggelig ting at finde tobakken frem og nyde den i festligt lag. Derfor er det nødvendigt at finde en ny hyggelig løsning, så der ikke opstår et savn.

Tobak kan give lyst, nydelse, hygge, afslapning og en generel følelse af velbehag. Nikotin er et stof, som påvirker nervesystemet og blandt andet kan være med til at fremkalde positive og rare stemninger i mild grad. Rygning kan derfor være et middel til at regulere det daglige velbefindende ved at regulere de daglige sindsstemninger. Hvis et menneske har brugt rygning for at opnå afslapning og nydelse, har dette menneske langsomt opbygget psykologiske vaner, hvor rygning knyttes til bestemte sindsstemninger og bestemte følelser. For eksempel bruges tobakken, når man sidder sammen og hygger sig ved fjernsynet, ved fester, og når man rigtigt skal slappe af efter en lang arbejdsdag.

Når du holder op

Hvis du har besluttet dig for at holde op med at ryge, skal du finde nye måder at slappe af på, når du vil hygge og nyde livet. Tænk over, hvad der kan træde ind som en erstatning. Det kunne for eksempel være at læse, høre musik og at tilberede og spise mad. Det tager tid - ofte op til flere måneder - at ændre på disse psykologiske vaner for at slappe af og fremme velbehag.

Tilbage til oversigtsartikel

Læs mere om RYGESTOP

Sidst opdateret: 29.02.2012