Annonce

Rygning og fællesskab

Af Merete Strømming cand.psych.

Rygning kan være med til at give en følelse af fællesskab. Man kan få en følelse af at høre til, føle sig accepteret og godt tilpas sammen med de andre, der ryger.

Rygere kan føle sig som en del af en gruppe, som man har noget særligt sammen med - et slags sjælefælleskab. Rygning kan være med til at bekræfte et særligt bånd ved, at man har noget sammen, når man ryger sammen. Det er med til at knytte mennesker sammen og give en følelse af sammenhold. For eksempel når man ryger til selskaber, er en del af et slæng, der holder pause sammen. Eller når man møder nye mennesker, så får man en fornemmelse af, "vi har noget særligt sammen". Man kan være del af en omgangskreds, hvor de fleste ryger, og hvor det er en naturlig del af samværet.

Når du holder op

Det kan betyde store forandringer i samværet med andre mennesker, når du holder op med at ryge. Måske skal du til at finde nye kolleger at holde pause med Det vil være en forandring i omgangskredsen, hvis der er mange, der ryger, og du kan eventuelt komme til at føle dig anderledes i gruppen. Måske skal du finde ud af, hvad du ellers har sammen med dine venner. Det skaber også store ændringer privat, hvis en stor del af hygge og afslapning er knyttet sammen med rygning. Så skal I begge til at finde nye vaner, nye rutiner og nye måder at hygge jer sammen på. I denne situation kan et rygeophør også betyde en stor forandring for din kæreste eller ægtefælle.

Tilbage til oversigtsartikel

Læs mere om RYGESTOP

Sidst opdateret: 29.02.2012